Krönika

Är det för tidigt att börja julpynta i november?

Finns det faktiskt ett magiskt datum för när det är dags att börja julpynta? I min krönika delar jag med mig av mina tankar kring julpynt och julstämning.
julpynt
© [prescott09] via Canva

Jag sitter vid datorn och klickar mig fram i internetdjungeln. Nyss var det bilder på löv och tips på hur man pysslar ihop roliga spöken av kartong som gällde. Men redan den första november verkar något ha hänt. Plötsligt möts jag av lussebullar, glitter och julkalendrar. Onekligen börjar det vara dags för jul, eller är det för tidigt?

När jag var ute på promenad tidigare idag försökte jag vara observant på min omgivning. Har någon redan börjat julpynta? Förutom grannens adventsstjärna som hängt kvar sen förra året ser jag att folk lagt upp lite ljusslingor här och där. De piggar upp i mörkret. Sånt kan väl inte vara för tidigt att börja med? Vi bor ju i mörka norden. Man vill ju ha lite trevliga ljus att se på när dagarna blir kortare.

När inte ens barnen börjat längta

I en lågstadieskola såg jag att de hade pyntat fönstren med paraplyer av papper. Det fick mig att tänka på en konversation jag hade med en 8-åring här om dan. Vi pratade om halloween som är en högtid vi båda tycker om. Hela pratstunden slutade med att han skrattande konstaterade att folk som börjar julpynta den första november nog är lite knäppa. Jaha, tänkte jag, om inte ens barnen börjat längta efter julen i början av november så hör väl jag själv till den lite knäppare skaran. För lite måste jag erkänna att jag längtar.

Jag har faktiskt suttit och pysslat ihop ett julalfabet som finns att ladda ner och färglägga. Och nu medan jag skriver har jag till och med vågat sätta på lite skön bakgrundsmusik med julstämning. Inte kända julhits eller något sånt. Dom sparar jag till senare. Inte vill man ta ut allt på en gång. Och kanske är det där skon klämmer. Jag vill gärna pigga upp min annars ganska gråa tillvaro med något stämningsfullt, men jag vill inte fira julafton varje dag ända fram till den 24:e. Jag är rädd för att tappa känslan.

Längtar efter den där magiska julkänslan

När jag tänker efter är det där med julkänsla ganska märkligt. En del år har jag försökt skapa den där magiska känslan man haft ibland, speciellt som yngre, men utan att lyckas. Jag antar att ju mer man försöker mana fram julkänsla, desto sämre går det. Kanske det är därför jag blivit så försiktig med både musik och pyntande längs med åren. Tänker att jag lätt försöker för mycket och så blir allt bara pannkaka. Å andra sidan kan tidigt julpyntande enligt forskning göra dig gladare.

© [ilonakozhevnikova] via Canva

En sak står jag åtminstone fast vid, och det är att julgranen inte sätts upp hos oss före sista veckoslutet i november. Att sätta upp den redan nu skulle för mig kännas aningen overkill. Vet inte varför. Det är nog något med själva julgranen som är speciellt juligt.

Jag tror ändå min slutsats blir att man ska tänka mindre. Var och en börjar såklart sätta upp juldekorationer när den vill. Jag vet att det finns grupper på Facebook för dem som älskar julen. Många firar till och med lilla juli den 24.7, mitt i sommaren. Jag antar att en del inte kan få nog, medan andra är mera känsliga.

Nu vill jag gärna höra vad du tycker? Är du en av dem som längtar efter julen redan på hösten? Eller börjar du plocka upp dina tomtenissar bestämt i december?

Följ mig gärna på Instagram

Det skulle vara jättetrevligt om du ville följa mig på Instagram också. Där kan vi prata mer om högtids- och vardagsinspiration. Dessutom lägger jag upp bilder och länkar till mina nya gratispyssel där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.