Mat & Pyssel

Släng inte bort kräftskalen!

Visste du att kräftskalen efter en kräftskiva kan bli till en delikatess? Lär dig hur du kan ta tillvara kräftresterna och skapa nånting fantastiskt av dem, nämligen kräftfond.
kräftor på fat, kräftskal till kräftfond
Bild: © Elena_Danileiko / iStock

De flesta har gjort sig skyldiga till det. Det är kräftskiva och alla njuter av kräftorna. Efter festen samlas alla kräftskal i en hink och slängs bort. Men visste du att resterna av kräftorna kan bli till en gudomligt god kräftfond? Kräftfond kan användas till allt från kräftsoppa till fisksås och ger smak till alla sorters skaldjurs- och fiskrätter.

Ibland kan det kännas tungt att koka fond eller buljong samma dag eller dagen efter en kräftskiva. Då kan du frysa in kräftskalen istället och ta fram dem senare när du har tid och ork.

Det låter kanske krångligt och jobbigt att koka egen kräftfond, men det är faktiskt mycket enklare än du tror. Resultatet kan inte jämföras med någonting du kan köpa i affär och kostar nästan ingenting. Du kan också variera ingredienserna efter smak och tycke. du kan bra frysa in fonden i ispåsar eller burkar och ta fram senare när det behövs.

Läs mer:
Så bakar du söta igelkottkakor

Kräftfond av kräftskal

Till ca 1 liter fond behöver du

  • Kräftskal från 2 kg kräftor (ungefär 1 liter kräftskal)
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ purjolök (den gröna delen)
  • 2 morötter
  • 2 msk smör
  • lite olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2-3 liter vatten
  • 5 dillstjälkar och 1 tsk dillfrö eller 5 krondillskvistar
  • 5 vitpepparkorn

Gör såhär

  1. Skölj kräftskalen ordentligt.
  2. Krossa skalen lätt med en potatisstöt eller liknande.
  3. Dela lökarna med skal i klyftor. Tvätta och skär morötterna i slantar. Skär purjolöken i bitar. Skala och krossa vitlöken.
  4. Fräs kräftskalen, löken & morötterna. Lägg till vitlöken efter några minuter. Rör runt med jämna mellanrum så det inte bränns.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt vatten så det täcker samt purjolök, dill och vitpepparkorn och koka upp.
  7. Koka i 30 minuter utan lock
  8. Sila av genom en finmaskig sil.
  9. Om du vill ha fonden tjockare och mer koncentrerad kan du reducera fonden med en tredjedel till 2/3.
  10. Låt svalna och spara i kylen i burkar eller påsar. Håller några dagar i kylskåp men kan frysas och användas senare.
Läs mer:
Varm choklad med badande snögubbar

Tips! Vill du sätta lite extra piff på fonden kan du flambera kräftskalen en stund efter att du fräst dem. Du kan flambera med till exempel cognac, calvados eller liknande. Var alltid försiktig när du flamberar så inte olyckan är framme.

Kolla in vårt inlägg om tillbehör till kräftskivan för att liva upp din nästa kräftfest!

GILLA OSS PÅ FACEBOOK