Mat & Pyssel

Lyckas med pepparkakorna i år!

Att baka fina och goda pepparkakor är inte så lätt alla gånger. Här hittar du knepen som hjälper dig att lyckas med pepparkaksbaket!
baka pepparkakor
Bild: © Vadym Petrochenko/ Canva

Att lyckas med pepparkakor är inte så lätt alla gånger. Vem har inte någon gång sträckt ut degen så att de gått sönder när de flyttats över till plåten? Att få glasyren att se ut som man vill är också en konst. Här kommer några tips som hjälper dig att lyckas med pepparkaksbaket i år.

  • Strö ett tung lager mjöl på ytan innan du börjar kavla ut degen. Om din deg inte är allt för klibbig kan du också lägga på ett bakplåtspapper och kavla över det.
  • Om du vill förhindra att en stor figur inte ska töjas ut när du förflyttar den kan du kavla ut degen direkt på bakplåtspapper. Skär ut din figur och förflytta bakplåtspappret med figuren direkt till plåten.
  • Om pepparkaksdegen är för klibbig för att jobba med kan du låta den stå i kylskåp minst två timmar innan du börjar baka. Ingredienserna i degen blandar sig bättre om man låter den stå i kylskåp övernatten. Kom ihåg att täcka in den väl.

Vänta tills pepparkakorna svalnat

  • Vänta tills pepparkakorna har svalnat helt innan du lägger på glasyren. Om pepparkakorna är varma är det lätt hänt att glasyren börjar smälta.
  • Brända pepparkakor är ett av de vanligaste misstagen som görs. Pepparkakorna ska tas ut ur ugnen när kanterna börjar bli lätt bruna. Det är ingen idé att känna på pepparkakorna eftersom dom blir hårda först när dom har fått svalna en stund.
  • Om du endast tänkt använda pepparkakorna som dekorationer lönar det sig att sänka temperaturen en aning och ha dom längre i ugnen.

Använd ett sugrör för att sticka hål

  • Om du vill hänga upp pepparkakorna som dekorationer kan du sticka hål i degen med ett sugrör före du sätter in dom i ugnen.
  • Före man börjar dekorera pepparkakorna med glasyr är det bra att testdekorera lite på bakplåtspappret. På så vis kan man försäkra sig om att glasyren har rätt tjocklek. Om den är för tjock är det bäst att späda ut med bara någon droppe i taget.
  • Pepparkakorna håller mycket längre om du förvarar dom på ett torrt ställe i en lufttät burk. I fukt förstörs pepparkakorna fort.

Pröva våra pepparkaksrecept

Letar du efter goda recept på pepparkaksdeg? Då ska du läsa vårt recept på Riktigt fina pepparkakor, en deg som fungerar år efter år. Vill du baka supersnabba och väldigt goda pepparkakor kan du pröva vårt recept på Franska pepparkakor.

Här hittar du allt du behöver för att baka egna pepparkakor.

allt du behöver för att baka pepparkakor