Fest & Lek Inredning & Mode Mat & Pyssel

10 fantastiska tips för julgranspyntning

När man ska pynta julgranen finns det inga regler, men ibland kan det vara svårt att bestämma sig. Det här några fantastiska tips för dig som vill ha inspiration inför julgranspyntningen.
dekorera julgranen tips
Bild: © Pojo Jozef Polc / Canva

När man ska pynta julgranen finns det inga regler. Det är kanske det bästa och mest spännande med själva pyntandet, men samtidigt kan det vara väldigt knepigt. Det finns så många alternativ att välja mellan att man inte kan bestämma sig för hur man vill att granen ska se ut. Kulor, glitter och till och med granar finns i olika färger.

Här kommer några tips för dig som vill ha lite inspiration till årets julgranspyntning.

pynta julgranen i en enda färg
Bild: © Canva

1. Keep it simple

Keep it simple. Det måste inte vara så komplicerat för att det ska se fint ut. Håll dig till guld och vitt eller grönt och rött. Välj klassiska pynt så som kulor, kottar och trädetaljer. På så vis får du en julgran som både är tjusig och ser traditionell ut.

2. Välj ett tema

Inspireras av polkagrisens färger eller välj ett pepparkakstema. Eller kanske du älskar sjöhästar och vackra snäckor? Pynta granen med hemmagjorda pepparkakor, rödvita polkagrisar eller något du tycker om. Gillar du att sticka kan du pynta granen med små påsvantar och sockor i juliga färger. Huvudsaken är att du väljer ett tema du gillar.

Inspireras av inredningen när du pyntar julgranen
Bild: © Canva

3. Inspireras av inredningen

Dekorera granen i samma stil som inredningen. Har du en färg som dominerar i rummet du tänkt ha granen i kan du välja en färg som passar bra ihop med den. Går ditt vardagsrum i blå toner kan du köpa blå pynt. Ett annat alternativ är att välja en färg som utgör en bra kontrast till rummet.  

4. Överdekorera granen

Överdekorera med din favoritfärg. Bestäm dig för en färg du gillar och pynta som en galning. Kanske du vill ha en gran som skimrar av guld eller en som lyser rött? Att bara pynta i en färg kan bli otroligt snyggt och framförallt annorlunda.

5. Dekorera minimalistiskt

Dekorera minimalistiskt i en tunn gran. Att underdekorera kan ha en mist lika häftig effekt som att överdekorera. En gran måste inte vara yvig och stor heller. Den kan vara tunn och nästan skranglig och vara lika vacker ändå. Välj några pynt som du tycker mycket om och häng dom lite här och där. Du sparar både tid och pengar och det blir hur fint som helst.

vit julgran
Bild: © Canva

6. Granen måste inte vara grön

De flesta väljer traditionella gröna julgranar, men det finns flera alternativ. Du kan köpa en helt vit gran och dekorera den i till exempel rött eller blått. Det finns också granar som ser ut att vara täckta i snö. Granar finns att beställa i alla världens färger. Varför inte testa en rosa julgran i år?

7. Gör pynt själv

Gör handgjorda pynt tillsammans med barnen. På så vis får ni en väldigt personliga julgran plus att ni kan ha väldigt roligt tillsammans när ni gör pynten. Klipp snöflingor, hjärtan och pepparkakor. Eller pynta granen med något helt galet som zebror och elefanter. Huvudsaken att ni har roligt.

8. En personlig julgran

Dekorera granen med gamla fotografier. Du kan skriva ut egna bilder som du har lagt ett sepiafilter på om du inte har några gamla fotografier. Klistra dem på gammaldags brunt papper och häng dem i granen. Din julgran kommer inte bara att vara fin på håll. Folk kommer att bli nyfikna att se granen på nära håll också. Beroende på hurdana bilder du valt kommer det säkert att uppstå en hel del trevliga och roliga diskussioner bland gästerna.

9. Välj nyans

Välj att dekorera i granna färger eller pastellfärger. Välj om du vill ha blanka eller matta pynt. Att vara enhetlig gör en snyggare helhet.

10. Pricken över i

En unik stjärna i toppen gör susen. Om du tycker att din gran ser lite tråkig ut kan du toppa den med en präktig stjärna eller liknande.

Ännu flera kreativa idéer

För dig som vill ha flera idéer för att pynta julgranen på ett kreativt och personligt sätt kan vi tipsa om vårt inlägg 16 kreativa idéer för julgranspynt.