Djur & Natur Kropp & Sinne Mat & Pyssel

5 hälsoskäl att äta pumpa

Pumpa är inte bara en god ingrediens i matlagning eller ett roligt pysselmaterial – frukten är nyttig att äta.
pumpor nyttiga
Bild: © mphillips007 / iStock

1. Pumpor innehåller massor av fibrer. Fibrer är absolut nödvändiga för att hålla igång magen och bidrar dessutom till en långvarigare mättnadskänsla. Genom att äta fiberrik pumpa kan du alltså både få en bättre tarmhälsa och kostbalans. Man är inte lika benägen att småäta när man känner sig mätt.

2. Pumpornas näringsämnen ger bättre syn. Pumpans rika, orange färg kommer från det naturliga ämnet betakaroten. Betakaroten innehåller i sin tur A-vitamin, som är direkt avgörande för ögonhälsan. Antioxidanterna i pumpor är också av det slaget att de kan motverka katarakter och ”gula fläcken”.

3. Pumpa stärker immunförsvaret. A-vitamin är även viktigt för immunförsvaret. Tack vare de rikliga mängderna av vitamin A i pumpor, bidrar intag av frukten till ett starkare immunförsvar. Pumpa innehåller likaså en betydande del av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin – givetvis beroende på hur mycket av frukten du äter. Vitamin C gör att kroppen läker ut infektioner fortare.

4. Pumpa innehåller näringsämnen för yngre hud. Betakarotenet i pumpa är i sig bra mot solens rynkframkallande UV-strålar, ett naturligt skydd. Som huvudingrediens i ansiktsmask kan pumpa dessutom ge huden lindring mot olika hudirritationer. Prova exempelvis att göra en ansiktsmask på pumpa, ägg, mjölk och honung.

5. Pumpans näringsämnen kan minska risken för allvarligare sjukdomar. Antiinflammatorisk kost är ännu ganska obeforskat. Det blir dock allt vanligare att prata om olika livsmedels antiinflammatoriska egenskaper, och hur de påverkar våra kroppar. Vitamin A och vitamin C, som ju pumpor innehåller, fungerar som antioxidanter. I egenskap av antioxidanter minskar de så kallade fria radikaler och oxidativ stress i kroppen, sådant som kan ge allvarliga sjukdomar.

Källor: Healthline.com; WebMD.com